Skip to content

Patogeneza wywołanej alkoholem akumulacji białka w wątrobie.

2 miesiące ago

247 words

Karmienie alkoholem szczurów powodowało hepatomegalię, związaną z powiększeniem hepatocytów. Wzrost masy suchej wątroby był związany nie tylko z tłuszczem, ale także z akumulacją białka, głównie w mikrosomach i cytozolu, z selektywnym wzrostem białek eksportowych: stężenia zarówno immunoreaktywnej albuminy, jak i transferyny zostały zwiększone w mikrosomach wątroby i cytozolu etanolu. karmione szczury. Aby zbadać mechanizm tej akumulacji białka, [14C] leucynę wstrzyknięto dożylnie, a jej włączenie do białek wątroby i surowicy mierzono po różnych przedziałach czasowych. Częstotliwość syntezy i eksportu oceniano na podstawie znakowania białka i specyficznych aktywności leucyl-tRNA. Synteza białka wątrobowego i proalbuminy została wzmocniona przez przewlekłe podawanie etanolu, ale nie było to związane z odpowiednim wzrostem wydajności albuminy w surowicy. W rzeczywistości stwierdzono znaczne zatrzymanie znacznika w albuminie wątroby i transferynie z opóźnionym pojawieniem się w surowicy szczurów karmionych etanolem. Wskazuje to, że niezależnie od zmian w syntezie, zmniejszył się eksport białka z wątroby do plazmy. Ta zmiana eksportu była związana ze zmniejszoną ilością spolimeryzowanej tubuliny w wątrobie zwierząt leczonych etanolem. Tak więc zarówno wzmocniona synteza białek, jak i wadliwy eksport przyczyniają się do akumulacji białka wątrobowego wywołanej etanolem, a zmniejszenie mikrotubul wątroby stanowi możliwe miejsce osłabienia eksportu białka.
[hasła pokrewne: spodziectwo żołędziowe, mieloperoksydaza, progeria objawy ]

0 thoughts on “Patogeneza wywołanej alkoholem akumulacji białka w wątrobie.”