Skip to content

Wykorzystanie długołańcuchowych wolnych kwasów tłuszczowych przez ludzkie płytki krwi

3 miesiące ago

280 words

Wystąpił gwałtowny wychwyt netto wolnego kwasu tłuszczowego (FFA) przez ludzkie płytki krwi, gdy długołańcuchowe FFA, związane z ludzką albuminą surowicy, były inkubowane z zawiesinami płytek krwi. Wyniki z doświadczeń, w których znakowano zarówno palmitynian i albuminę wskazały, że kwas tłuszczowy oddzielił się od białka podczas wychwytu. Znaczna część FFA wchłonięta przez płytki w krótkotrwałych inkubacjach pozostawała w postaci niezestryfikowanej, tj. Była odzyskiwana jako płytkowe FFA. Gdy kontynuowano inkubację, wzrastające ilości FFA utleniano do CO2 i wprowadzano do płytek lipidowych estrów, w szczególności lecytyny. Zasadniczo cały kwas tłuszczowy, który został włączony do frakcji płytkowych FFA, został uwolniony gwałtownie z komórek, gdy były eksponowane na pożywkę zawierającą albuminę wolną od FFA. Wielkość wychwytu frakcji płytkowej FFA była podobna w 0 ° i 37 ° C. Podobnie szybkość i wielkość uwalniania FFA z płytek krwi były podobne w 0 ° i 37 ° C. Dlatego prawdopodobne jest, że zarówno pobieranie FFA, jak i uwalnianie FFA następują za pośrednictwem mechanizmów niezależnych od energii. Głównym efektem zwiększania stężenia FFA w pożywce inkubacyjnej było zwiększenie wychwytu kwasów tłuszczowych do frakcji płytek tłuszczowych FFA. Podobne wyniki wystąpiły, gdy płytki krwi inkubowano w ludzkim osoczu zawierającym wzrastające ilości dodanego palmitynianu. Przy danym pozakomórkowym stężeniu FFA, znacznie więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, palmitynianu i stearynianu, zostało pobranych jako FFA płytkowe niż oleinian lub linolan.
[podobne: zimne aglutyniny, medinet wrocław, lowastatyna ]

0 thoughts on “Wykorzystanie długołańcuchowych wolnych kwasów tłuszczowych przez ludzkie płytki krwi”