Skip to content

Wykorzystanie długołańcuchowych wolnych kwasów tłuszczowych przez ludzkie płytki krwi

10 miesięcy ago

280 words

Wystąpił gwałtowny wychwyt netto wolnego kwasu tłuszczowego (FFA) przez ludzkie płytki krwi, gdy długołańcuchowe FFA, związane z ludzką albuminą surowicy, były inkubowane z zawiesinami płytek krwi. Wyniki z doświadczeń, w których znakowano zarówno palmitynian i albuminę wskazały, że kwas tłuszczowy oddzielił się od białka podczas wychwytu. Znaczna część FFA wchłonięta przez płytki w krótkotrwałych inkubacjach pozostawała w postaci niezestryfikowanej, tj. Była odzyskiwana jako płytkowe FFA. Gdy kontynuowano inkubację, wzrastające ilości FFA utleniano do CO2 i wprowadzano do płytek lipidowych estrów, w szczególności lecytyny. Zasadniczo cały kwas tłuszczowy, który został włączony do frakcji płytkowych FFA, został uwolniony gwałtownie z komórek, gdy były eksponowane na pożywkę zawierającą albuminę wolną od FFA. Wielkość wychwytu frakcji płytkowej FFA była podobna w 0 ° i 37 ° C. Podobnie szybkość i wielkość uwalniania FFA z płytek krwi były podobne w 0 ° i 37 ° C. Dlatego prawdopodobne jest, że zarówno pobieranie FFA, jak i uwalnianie FFA następują za pośrednictwem mechanizmów niezależnych od energii. Głównym efektem zwiększania stężenia FFA w pożywce inkubacyjnej było zwiększenie wychwytu kwasów tłuszczowych do frakcji płytek tłuszczowych FFA. Podobne wyniki wystąpiły, gdy płytki krwi inkubowano w ludzkim osoczu zawierającym wzrastające ilości dodanego palmitynianu. Przy danym pozakomórkowym stężeniu FFA, znacznie więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, palmitynianu i stearynianu, zostało pobranych jako FFA płytkowe niż oleinian lub linolan.
[podobne: zimne aglutyniny, medinet wrocław, lowastatyna ]

0 thoughts on “Wykorzystanie długołańcuchowych wolnych kwasów tłuszczowych przez ludzkie płytki krwi”