Skip to content

Zmniejszenie ilości azotu indukowane mieszaniną niezbędnych aminokwasów, głównie jako ich keto-analogów podczas długotrwałego głodu u osób otyłych

3 miesiące ago

238 words

11 osób zdrowych otyłych było głodzonych przez 33 dni. Po pięciu, którzy służyli jako kontrole, wydalanie mocznika w moczu pozostało stałe przez 2 tygodnie. Pozostałym sześciu podawano siedem wlewów dziennie zawierających 6-8 mmoli każdego z a-keto-analogów waliny, leucyny, izoleucyny, fenyloalaniny i metioniny (w postaci soli sodowych) oraz 3-4 mmole każdego z pozostałych niezbędnych aminokwasów ( lizyna, treonina, tryptofan i histydyna). Wystąpiło szybkie aminowanie podawanych ketokwasów, na co wskazuje znaczny wzrost stężenia waliny, leucyny, izoleucyny, alloizoleucyny, fenyloalaniny i metioniny. Glutamina, glicyna, seryna, glutaminian i tauryna znacząco spadły. Stężenie glukozy we krwi, ciał ketonowych, wolnych kwasów tłuszczowych w osoczu i immunoreaktywnych stężeń insuliny w surowicy pozostały niezmienione. Azot mocznika moczu spadł z 1,46 do 0,89 g / dzień ostatniego dnia infuzji; 5 dni później był jeszcze niższy (0,63 g / dzień), a u dwóch badanych przez 9 i 17 dni po infuzji utrzymywał się poniżej wartości kontrolnych przed infuzją. Moczowy amoniak, kreatynina i kwas moczowy były niezmienione. Równowaga azotu stała się mniej ujemna podczas i po infuzji. Wyniki wskazują, że ta mieszanina aminokwasów egzogennych i ich keto-analogów ułatwia oszczędzanie azotu podczas długotrwałego głodzenia, częściowo przez konwersję kwasów ketonowych do aminokwasów, a częściowo poprzez zmianę mechanizmów ochrony azotu. Ten ostatni efekt utrzymuje się po metabolizowaniu ketokwasów.
[patrz też: limitki aflofarm, cechą charakterystyczną wirusów polimorficznych jest to że, nasiadówka z rumianku ]

0 thoughts on “Zmniejszenie ilości azotu indukowane mieszaniną niezbędnych aminokwasów, głównie jako ich keto-analogów podczas długotrwałego głodu u osób otyłych”